e-Fatura, faturaların elektronik belge biçiminde düzenlenmesini ve taraflar arasında güvenli ve sağlıklı biçimde dolaşımını sağlayan ve Gelir İdaresi Başkanlığınca oluşturulan bir uygulamadır. 397 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin yayımı ile birlikte Elektronik Fatura Uygulaması (e-Fatura Uygulaması) hizmete alınmıştır.
Kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükelleflerin, birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenledikleri faturaları e-Fatura olarak göndermeleri ve almaları zorunludur.
Gelir İdaresi Başkanlığınca e-Fatura uygulamasında zorunluluk kapsamı 509 nolu Vergi Usul Kanunu ile belirlenmiştir. Güncel haliyle VUK 509 nolu Genel Tebliği'ne ulaşmak için tıklayın.
GİB e-Fatura portalı üzerinden
Aylık fatura sayısı 500’ü aşmayan ve yeterli altyapıya sahip olmayan mükellefler.
Bilgi İşlem Sistemi Entegrasyonu ile
Aylık fatura sayısı 500’ü aşan ve yeterli altyapıya sahip mükellefler.
Özel Entegratör üzerinden
Tüm mükellefler için uygun, GİB’den özel entegrasyon izni almış firmalardan hizmet alarak.
e-Fatura uygulamasından yararlanan kullanıcılar;
Sistemde kayıtlı kullanıcılara e-Fatura gönderebilir,
Sistemde kayıtlı kullanıcılardan e-Fatura alabilir.
Düzenledikleri veya aldıkları e-Faturalarını bilgisayarlarına indirerek elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz edebilirler.
Aynı mal veya hizmet satışı işleminde hem kağıt faturanın, hem de elektronik faturanın bir arada düzenlenmesi mümkün değildir.
GİB tarafından onaylanmış e-Fatura servis sağlayıcısıdır.
Özel entegratörlere, müşterilerinin e-Faturalarını oluşturma, imzalama, iletme ve saklama (arşivleme) yetkileri tanınmıştır.